Döllenmenin Biyolojik Analizi

DÖLLENMENİN BİYOLOJİK ANALİZİ (DÖLLENME NEDİR? NASIL OLUŞUR?)

Genellikle 28 gün olan adet döneminin ortalarında ovülasyon (yumurtlama) gerçekleşir. Ovülasyon 28 günlük menstürasyon devrinin 8-19. günleri arasında herhangi bir günde gerçekleşebilir. 13-15. günler arası ise daha sıktır. Genellikle 14. günde görülür. Yumurtlama ile tüplere (fallop borularına) atılan ovum (döllenmeye hazır yumurta), erkeğin spermi ile buluştuğunda döllenme meydana gelir. Ancak sadece tek bir sperm yumurta hücresinin içine girer ve her iki hücre­nin çekirdeği birleşerek döllenme olayını meydana getirir.

Artık bir in­san hücresi (embriyo) oluşmuştur. Embriyonun geleceği, spermin seçimi, oosit ile birleşmesi, sperm ve oosite özel genetik materyelin ve moleküllerin birbiri ile iletişimine bağlıdır.

Fertilizasyon (döllenme) 4 ayrı adımdan oluşur: Sperm seçimi, yumurta zarından geçişi, sperm-oosit birleşmesi ve dişi erkek DNA (genetik) materyellerinin bileşmesi ile embriyonik hücre bölünmesi (klivaj) başlar.

Döllenmiş hücre 3-4 saat sonra çoğal­maya başlar. Önce iki hücreli iken sonra dört, sekiz ve onaltı olarak kendini ikiye katlayarak bir hücre yumağını oluşturur (Blastokist) ve tüplerden rahme doğru iler­ler. 3 ile 7 gün içinde asıl gelişeceği ve yerleşeceği yere, kendisi için hazırla­nan rahmin içine gelir (İmplantasyon).

Embriyo dokuz aylık gebelik serüvenine başlamış olur. Yumurta hücresinin döllenebilme süre­si çok kısadır. 20-36 saat kadar bu yeteneğini korur, daha sonra bozulur. Ovülasyon gününün bilinmesi gerek istenmeyen ve gerekse istenen hamilelikler için uygun önlemlerin alınması bakımından önemlidir.