Tüp Bebekte Başarısızlık Nedenleri

Kısırlık, yaygın olarak karşılaştığımız bir sağlık sorunudur. Bir çok tedavi seçeneklerin deneme sonrası gidilen yol tüp bebektir. Tabii ki tüp bebek denemeleri her zaman başarı ile sonuçlanmaz. Başarısızlıkların nedeni de bazen açıklanamaz.

Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı iyi kalitedeki embryolarla yapılmış en az üç ardışık tüp bebek (IVF-ICSI) denemelerinde veya toplamda 10 adet iyi kalitede embriyonun transferine rağmen gebelik elde edilememesi olarak tanımlanır.

Tekrarlayan başarısızlıklarda, embriyo kalitesi ve endometrial reseptivite (rahme  tutunma kapasitesi) öncelikli gündeme gelmekle birlikte, pek çok başka faktörler de söz konusudur.

Bunlar yaş, gebelik sayısı, bazal hormon seviyeleri,rahim içi zarı kalınlığı, rahim pozisyonu ve embriyo transfer tekniği olarak sayılabilir. Kromozomal nedenler (%0-4), rahmin yapısal bozuklukları (%9-23), hormonal bozukluklar (%24-40), otoimmün hastalıklar (annede kendi vücudu veya gebeliğe karşı allerji- %11-25) en sıklıkla gözlenen nedenlerdir. Ayrıca kanama bozuklukları (trombofili), endometriozis ve geçirilmiş iltihabi enfeksiyon hatsalıkları sayılabilir.

Özetle, tekrarlayan başarısızlık nedenleri üreme organlarının anatomik yapısı, immun sistemine bağlı nedenler (otoimmun hastalıklar), embriyoya ait nedenler ve teknik nedenler ana başlıkları altında toplanabilir.

Başarıyı etkileyen en önemli faktörlerden biri kadının yaşıdır. 35 yaş üstü denemelerde başarı şansı azalmaktadır.