Sonohisterografi (SİS), rahim ve rahim içi boşluğunun steril salin sıvısını rahim içine verilirken, ultrasonla görüntülenme işlemidir. Sonohisterografi (Salininfüzyonsonografi), ultrasondan daha iyi bir görüntüleme sağlamak amaçlı, Kadın Doğum Uzmanı hekimlerin ofislerinde rahatlıkla yapılabilen basit, hastayı radyasyondan koruyan ve özel bir alet gerektirmeyen, sadece elindeki vaginal USG (ultrasonografi) ile serum fizyolojik veya salin gerektiren bir yöntemdir. Rahim boşluğunun ve yumurta kanallarının açık olup olmadığını gösterir, görüntüleme amaçlı yapılır. Burada serum fizyolojik (izotonik) veya spesifik kontrastlı sıvılar (ekovist) kullanılsada bazı kısıtlamalar ve teknik zorluklar nedeniyle yumurta kanallarındaki kıvrıntılar HSG'deki gibi takip edilemez.
SİS'in Yapılma Sebepleri:
- Ultrasonda rahim içi boşluğunda şüpheli bulgular varlığında (polip, myom,yapışıklıklar),
- Rahimin anatomik doğumsal bozukluklarında,
- Kısırlık tedavisinde tekrarlayan başarısızlık olgularında,
- Rahim içinin ameliyat öncesi ve sonrası değerlendirmesinde.
Bu Yeni Tekniğin Avantajları:
- Ofis şartlarında kolay yapılabilmesi,
- Anestezi gerektirmez,
- Özel bir ekipman gerektirmez, USG ve kateter yeterlidir,
- Radyasyona maruz kalınmaz,
Adet bitiminden sonraki 2-3 gün içinde yapılması uygundur. Gebelik şüphesi veya gebelik halinde ve aktif enfeksiyon durumunda yapılmaz.
Basit bir yöntem olduğu halde, yumurta kanallarının (tüplerin) iç lümeni hakkında bilgi vermekte henüz yeterli değildir. Genelde rahim içi polipleri, myomlar ve yapışıklıklar bu yöntemle çok iyi görüntülenir.
Güvenli, uygun şartlarda yapıldığında enfeksiyon riski %1'den az ve ağrısız bir işlemdir.