Tüp Bebekte Kadın Yaşının Önemi

Tüp bebek tedavisinde başarıyı belirleyen en önemli faktörün kadının yaşı olduğunu vurgulamakta yarar var. Tüp bebek tedavisi yapabilmek için kadından elde edilen sağlıklı yumurtalara gereksinim vardır. Yumurtalıkları çalışmayan veya yumurtaları kaliteli olmayan kadınlarda ne yazık ki tedaviden olumlu sonuç almak mümkün değildir. Belirli yaştan sonra yeterli  sayı ve kalitede yumurta elde edilememekte,  başarı oranı düşmektedir. Kadın doğurganlığı 35 yaşından sonra azalır, bu azalma 38 yaşından sonra daha da hızlanır. 40 yaş üstü kadınlarda tüp bebekle bile gebelik şansı yüzde 20'nin altındadır. Ayrıca ileri yaşla birlikte gebelik olsa da düşük oranı artar.

Özellikle yaş 35'in üzeri  bayanlarda  tedaviyi  olumsuz yönde etkileyen parametreler over rezervinin azalmasıyla (yüksek FSH) gelişen follikül sayısının ve elde edilen yumurta sayısının az olması, yumurta kalitesinin  düşüklüğü ve yumurtlardaki  genetik problem riskinin artışıdır.

Yeni doğan bir kız çocuğunda 1-2 milyon olan yumurtalık rezervi  ilk adetin görüldüğü yaşlarda 250-300 bine düşer, adetin kesildiği menopoz dönemine kadar azalarak tükenir. İlerleyen yaşla birlikte bu rezerv azalır; özellikle 37 yaştan sonra yumurtalık havuzundaki kayıp hızı belirginleşir.

Kadının yaşı ilerledikçe, anormal sayıda kromozoma sahip bir embryo üretme (anöploidi adı verilen bir durum) olasılığı artar. 40 yaşına geldiğinde bir kadının embryolarının %75'i anöploiddir ve bu durum düşük yapma olasılığını artırdığı gibi doğacak çocuklarda Down Sendromu gibi kromozom anomalilerinin ortaya çıkma riskini de artırır.

Ancak yumurtalık kapasitesinin iyi olduğu kabul edilen 40 yaş ve üstü kadınlarda preimplantasyon genetik tanı uygulanarak % 25-30 civarında gebelik elde edilir.

ABD'nin San Diego kentinde yapılan Amerikan Üreme Sağlığı Derneği (ASRM) kongresinde sunulan klinik bir denemenin sonuçları yeni bir kromozom tarama yönteminin tüp bebek uygulamalarında ileri yaşta anne olmak isteyen kadınların hamile kalma olasılığını artırdığını gösteriyor.

Bu yeni teknikte, tüp bebek tedavisi ile elde edilen embryolar öncelikle CCS (Comprehensive Chromosome Screening- Genişletilmiş Kromozom Taraması) yöntemi ile önemli kromozom anomalilerin saptanması için test ediliyor. Bunun için embryolardan yaklaşık 100 hücreden oluştukları blastokist evresinde numuneler alınıyor.

Dünya Üreme Sağlığı Bilim İnsanları Derneği (ALPHA) başkanı Biolog Başak Balaban uygulanmaya başlanan yeni tekniğin ileri yaştaki kadınlarda tüp bebek ile gebelik oranlarını yükseltmesi ve tekrarlayan denemelere rağmen başarısız olan çiftlerde başarısızlığın nedenlerine ayna tutmasının beklendiğini bildirdi.