IMSI NEDİR? (YÜKSEK MİKROSKOPİK BÜYÜTMEYLE SEÇİLMİŞ SPERM MİKROENJEKSİYONU)
IMSI (İntra cytoplasmic Morphologically Selected sperm İnjection) canlı spermde DNA hasarı olup olmadığını gösteren en iyi ve tekniktir. IMSI spermlerin mikroskop altında büyütülerek seçimi amaçlı kullanılan en yeni yöntemidir.
Normalde tüp bebek yönteminde spermler mikroskop altında en fazla 400×2 kez büyütülerek seçilir. Spermi 6-8 bin kere büyütüldüğünde sperm başında genetik şifreyi taşıyan bölgedeki bütün bozukluklar görülebilir. Dolayısıyla daha sağlıklı görünenleri (baş, boyun ve kuyruk yapısında) seçerek yapılan tüp bebeklerde kaliteli embriyo elde etme ve sonuç olarak gebelik oranlarını arttırma şansını yakalamak mümkün.
Bu yöntemle en üst düzeyde spermin yapısal analizini yapabilme imkanı verilmekte ve bu yapılan analiz ile canlı sperm hücresine hiçbir zarar verilmeden bu spermin mikroenjeksiyonunun yapılabilmesine izin vermektedir. Bu yüksek büyütme oranları sayesinde sperm hücresinin baş yapısında yer almakta olan organeller ve olmaması gereken yapılar daha detaylı incelenebilmektedir. Böylelikle normal ya da normale en yakın spermlerin ayrıntılı seçimleri sonrasında yapılan mikroenjeksiyon işlemi ile %25 ile %40 arasında daha yüksek döllenme sağlanabilir. Spermdeki DNA yapısının sağlam olması genetik informasyonun ileriki soylara daha sağlıklı geçişini sağlaması açısından çok önemlidir.
DNA hasarı olan yumurta ve spermle döllenerek elde edilen embriyonun rahime tutunamaması veya gebelik olduğu halde gebeliğin düşmesi olasılığı yüksektir. Bu durum anne ve baba adaylarının ileri yaşı ile de doğru orantılıdır. Net bir kanıtı olmamakla birlikte, DNA\'sı hasarlı spermler ile döllenen yumurtalardan gelişen embriyolarda ve doğan çocuklarda ileri yıllarda bunun ne gibi bir zarara yol açtığı bilinir.
Sonuç olarak:
- Kaliteli sperm seçilmesi döllenme oranını arttırır.
- Oluşan gebeliklerde düşük olma riski azalır.
- Oluşan gebeliklerde genetik bozukluklar daha az olacağı için muhtemelen ileri yıllarda çocukta meydana gelebilecek bazı hastalık riskleri azaltılmış olur. Bu konu henüz netlik kazanmamıştır.
- IMSI sayesinde DNA (genetik) hasarlı sperm seçilme ihtimali azaltılmış olur.
- Sperm kalitesi ve sayısı az olan erkeklerde avantaj sağlayabilir.