Histeroskopinin ana endikasyonu, rahim içi anormal bulguları tespit etmek ve aynı işlem esnasında tedavi amaçlı cerrahi girişimler uygulamaktır. Histeroskopi, günümüzde körlemesine uygulanan diagnostik amaçlı yapılan kürtajın yerini almıştır.
Histeroskopi, HSG (histerosalpingografi) ve sonohisterografiyi (SİS) tamamlar. Özellikle cerrahi girişim planlandığında patolojilerin takibi açısından HSG' den daha etkilidir.
Histeroskopi, hastaneye yatış gerektirmeyen, ofis ortamında da yapılabilen basit, cerrahi bir işlemdir. Ağrıyı kontrol etmek için genel veya lokal anestezi altında yapılabilir. Cerrahi işlemden kısa süre sonra eve gidilebilir. Genellikle cerrahi işlemi takip eden gün normal aktivitelerinize geri dönebilirsiniz.
İşlemden sonraki birkaç gün boyunca hafif kanamalı bir akıntı ve kramp şeklinde kasık ağrısı olabilir. Ağrıyı azaltmak için ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Eğer yoğun bir kanama, yüksek ateş veya şiddetli ağrı olursa derhal doktor aranarak bilgi verilmesi önerilir.
İşlem, servikal kanaldan 4mm kalınlığında bir optik (ışıklı alet) ile rahim içine girilerek yapılır. Rahim boşluğu, içeriye salınan akışkan, görüntüyü engellemeyen bir sıvı eşliğinde genişletilerek, incelenir. Bu işlemin amacı, kısırlığa sebep olabilen rahim boşluğundaki olayları (endometrial polipler, myomlar, yapışıklıklar) tanımlamak ve aynı esnada tedavi etmektir. Histeroskopi sırasında rahim içi patolojileri optik aletle ekrana yansıtılır. Aynı girişim esnasında histeroskopun içinden geçebilen, cerrahi girişim için kullanılan aletlerle olası patolojik bulgular uzaklaştırılır.
Histeroskopi sadece kısırlık tedavisinde değil, aynı zamanda tedaviye yanıt alınamayan, anormal rahim kanamalarının nedenini araştırmak, aşırı rahim içi zarı kalınlaşmasında ve post menopozdaki kadınlarda yoğun kanamalarda tanıyı koymak amaçlı da uygulanır. Bu durumda patolojik tanı için parça alınır (endometrial örnekleme). Kadınları anemiye götüren yoğun rahim kanamalarında, rahim içi zarı kazınabilir (endometrial ablasyo). Endometrial ablasyon sonrası hastaların %50'sinde kanamalar tamamen kaybolur.
Kısırlık Olgularında Histeroskopi Sebepleri :
- Tekrarlayan düşük nedenlerini teşhis ve tedavsi.
- Polip veya myomların çıkarılması.
- Sık kürtajlar veya enfeksiyon nedenli oluşan yapışıklıklar.
- HSG'de gözlenen rahim içi perdelerini (septum) uzaklaştırmada.
Diğer Olgularda Histeroskopi Nedenleri:
- İpi görünmeyen sprellerin çıkarılması,
- Medikal tedaviye yanıt vermeyen rahim kanamaları,
- Post menopozal kanamalarda tanı ve biyopsi amaçlı,
- Rahim örneklemesi (biyopsi) yapılamayan olgularda,
- Anemiye sebep olan yoğun rahim kanamalarında,
- Ultrasonda görülen anormal rahim içi bulgularında (polip,myom).
Histeroskopinin Riskleri Nelerdir?
- İşlem esnasında rahim duvarı zedelenmesi,
- Rahim ağzından girerken kanama veya zedelenmeler ,
- İşlem uzun sürerse aşırı sıvı yüklenmesi,
- Kullanılan sıvının kana karışması ile gelişebilen ödemler.
Histeroskopi normalde çok güvenli bir işlemdir. Nadir olarak yukarıda sayılan komplikasyonlarla karşılaşmak mümkündür.